Utflykt 2013

Lördagen den 25 maj gjorde Blekingepärlor en resa för sina medlemmar i ett vårfagert Blekinge.
Ture Andersson, som alltid lika inspirerande och kunnig, var vår guide denna givande dag.

Från Äggaboden gick färden via Oxlaby med dess imponerande stenstolpar ut mot Göholm där Ted Johansson berättade om herrgården, från Pukes tid fram till nutid.
Vid en sväng till Gö fiskeläge berättade fiskaredottern Lisbeth Swenson om sin barndom i fiskets vardag. Man hann även besöka Kuggeboda, Wambåsa och Hjortahammar gravfält innan det var dags att fortsätta Grevavägen upp till Johannishus slott där vår medlem Hans Wachtmeister berättade och visade oss runt i sitt vackra hem. 

Högloftstugan
Under resans gång lärde vi oss mycket om det område där vårt nätverk Blekingepärlor breder ut sig. Under lunchen i det gröna vid Möllerydsstugan berättade Christer Arvidsson, Hjortsberga Natur- och Kulturförening, om den gamla fina högloftstugan som föreningen förvaltar.
Ture Andersson är mycket förtjust i den vackra naturen kring Listersjön. Den nyutslagna bokskogen med sin konsertsal fylld av fågelsång var verkligen inbjudande när vi landade i Listersjöns norra del och drack vårt medhavda kaffe vid sjökanten.

Hjälmsafallen
Inte nog med detta. Vi skulle få se fler vattenspeglar. Efter en vacker tur genom Silpinge kom vi till
Röaby intill Bräkne-Hoby.
Vårfloden i Bräkneåns Hjälmsafallen, som vi beundrade, var livlig den här dagen. Många flugfiskare var på plats och väntade på hugget från vårystra öringar i forsen.
Vilken lärorik och underbar dag var det allmänna intrycket när vi skildes åt i Äggaboden framåt sena eftermiddagen.

TEXT OCH BILDER
Lisbeth och Jan-Anders Swenson